SÜSSÜNK KEKSZET 2

ZABPELYHES - CSOKIS KEKSZ

      Szeretem a zabpelyhet. Lehet, hogy ez abnormálisnak tűnik, de így van, már jó néhány éve. Kezdetben furcsálkodva néztem az angol filmekben zabpehely kását reggeliző embereket, majd egyszer úgy döntöttem, én is kipróbálom. Vettem zabpelyhet, tejjel feltettem főni és főztem, főztem, és még mindig főztem. Valójában fogalmam sem volt arról, hogy milyen állagúnak kell lennie, vagy hogyan kell kinézni. Hát az enyém állagtalan volt, ugyanis hol ragacsos volt, mint a csiriz, hol pedig a hozzáöntött plusz tejtől folyós. Így a kinézete is hagyott kívánni valót maga után, az ízéről nem is beszélve. Szó, mi szó, amikor a tűzről levettem és kihűlt, nem tétováztam sokat, hamarosan a szemétben landolt. Egy időre abbahagytam a kísérletezést a zabpehellyel. Ámde az idő múlásával homályosulnak az emlékek, és úgy döntöttem, egy zabpehely mégsem foghat ki rajtam. Akkoriban nagy kedvelője voltam a gyümölcsjoghurtoknak (akkor még boltban vettem) és egy adag joghurtba egy nagy evőkanál zabpelyhet belekevertem. Amíg a reggeli készülődés tartott addig megduzzadt a joghurtban, és úgy találtam egészen ehető. Nagyjából ekkor kezdtek megjelenni a zabpelyhes receptek. Egyre-másra kezdtem kipróbálni, azóta többféle sütibe is belekerül nálam. A zabpehelykása reggelire pedig akkor szoktam rá, amikor rájöttem, hogy mikróban kiválóan elkészíthető. Egy műzlistálba két púpos evőkanál zabpehelyhez úgy 10 szem mazsolát keverek és felöntöm tejjel, hogy egy ujjnyira ellepje. 1,5 perc a mikróban és remekül megfő. Ha kevés lenne a tej (ez függ a zabpehely fajtájától is) hideg tejjel lehet pótolni. Az íze dióra emlékeztető. Cukor nem szükséges, hiszen a mazsola édessége elegendő. No de térjünk vissza a Csokis-zabpelyhes  kekszhez. A receptet Stahl Juditnál találtam. Már sokszor készítettem. Gyors és finom. 
Hozzávalók:
7,5 dkg zabpehely
7,5 dkg finomliszt
fél kávéskanál szódabikarbóna
2 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
5 dkg étcsokoládé felaprítva
10 dkg puha vaj vagy margarin 
15 dkg barna cukor
1 kisebb tojás


  A zabpehelyből 5 dkg-ot száraz serpenyőben aranybarnára pirítunk, majd ha kihűlt kávédarálón ledaráljuk és összekeverjük a finomliszttel, a szódabikarbónával. Beleszitáljuk a kakaóport és a felaprított étcsokoládét is hozzákeverjük. 
Robotgéppel habosra keverjük a vajat a cukorral  majd a tojást is hozzátesszük egy kanál szárazanyaggal (lisztes keverék), hogy ne csapja ki. Ezután a robotgépet félretesszük és egy fakanállal vagy spatulával összekeverjük a többi szárazanyaggal, végül a maradék zabpelyhet is hozzádolgozzuk. A keveréket kis időre betesszük a hűtőbe, hogy kissé megkeményedjen, ugyanis kézzel formázzuk majd. A míg a tészta hűl, a sütőt bemelegítjük és egy nagy tepsibe sütőpapírt teszünk.
A tésztamasszát a hűtőből kivesszük és két tenyerünk között kis diónyi golyókat formázunk, hogy kevésbé tapadjon a kezünkhöz, érdemes tenyerünket vízbe mártani. Ha mégis nagyon ragadna a tészta, tegyük kicsit vissza a hűtőbe.
A golyókat kissé lapítsuk meg és tisztességes távolságra tegyük egymástól a sütőlemezre, mert jócskán szét fognak lapulni. 
A forró sütőben kb 7,5-8 perc alatt sülnek meg. Nyugodtan vegyük ki akkor is, ha úgy néznek ki, mintha még kissé sületlenek lennének. Hagyjuk még a tepsin őket, mert nagyon puhák, az sem baj, ha ott hűlnek ki.
Fémdobozban hosszabb ideig tárolható.

Ui: A képen látható dobozról majd a "Kreatív" címkénél olvashattok a napokban.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT