KÓKUSZKENYÉR

    Talán a nyolcvanas évek elején vettem édesanyámnak egy olyan szakácskönyvet, amelyben csak gyümölccsel készült ételek vannak. Levesek, édes és sós saláták, előételek, főételek és desszertek, mind-mind gyümölccsel. Édesanyám azóta sem készített semmit ebből a könyvből, én viszont már több dolgot is, ez a kókuszkenyér is onnan származik, bár az eredeti receptem némi módosítást végeztem. (Lehet, hogy le fogom nyúlni ezt a szakácskönyvet.)


Hozzávalók:

100 g puha vaj
150 g finom szemű kristálycukor
2 egész tojás
100 g mazsola rumba áztatva
150 ml tej, amelyben 1 tasak instant élesztőt felfuttatunk
200 g kókuszreszelék (és még egy kevés a szóráshoz)
250 g finomliszt 

A hozzávalókat egy keverőtálba tesszük és dagasztókarral ellátott robotgép segítségével összekeverjük. Nem kell kidagasztani, csak alaposan összekeverni.
A tésztát egy zsírozott őzgerinc formába tesszük és előmelegített sütőben (gázsütő 5-os fokozat) kb 50-55 perc alatt megsütjük (fontos a tűpróba, és figyeljünk, hogy nehogy megégjen a teteje, ugyanis a kókusz miatt nehezebben sül) Amikor a sütőből kivettük takarjuk le egy kettéhajtott konyharuhával, így a gőz benne marad és szaftosabb lesz. Amikor kihűlt, egy hosszú tálra borítjuk és egy láboskában 4 ek sárgabaracklekvárt 1-2 ek vízzel felforralunk (a víz mennyisége attól függ, milyen sűrűre sikerült főznünk a baracklekvárt) és a kókuszkenyeret bekenjük vele, majd kókuszreszelékkel megszórjuk és kissé száradni hagyjuk.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT