EGÉSZ HÉTEN PADLIZSÁN / PÉNTEK

PADLIZSÁNOS PIZZA




          Nyilván unalmasan hangzik, ha megint azt írom erről is, hogy kedvenc recept. De hát mégis csak az. A pizzát egyébként is szeretem, elsősorban a saját készítésűt. Régebben, ha sokáig dolgoztam és tudtam, hogy nem nagyon van otthon semmi, némi pizzához való mindig akad/t. Ezért ha későn értem haza és valami gyors, kényeztető vacsorára vágytam, - főleg, ha napközben nem is nagyon volt időm enni -, pizza készült. Már kész menetrendem volt a készítéshez (sokkal hamarabb készen lett, mintha rendeltem volna). A lakásba való belépés és kabát levevése után gyors kézmosás és elő a lisztes dobozt , olívaolajat és a tasak instant élesztőt, valamint a kelesztőtálat. Közben vízforraló bekapcsolva. Két (lisztes)kanál lisztet a tálba ez kb. 200 grammnak felel meg, ebben csipet sót elkevertem a liszt közepébe a kis cukor, langyos víz, élesztő és olívaolaj került, majd egy fakanállal csak úgy nagyvonalúan összekevertem. Rátettem a tetőt a tálra és a konvektor langyos tetején, vagy a fonott fotel párnái között éppen a szükségesre kelt, amíg levetkőztem, elkészítettem a feltétet és még egy pohár vörösbort is kényelmesen megihattam. Sokféle feltéttel szoktam készíteni, de a favorit a padlizsán. (a pizzamártás megtalálható a "Frissparadicsomos penne" receptjénél)


Amíg a tészta kel, a padlizsánt megmossuk, végeit levágjuk és fél cm vastagságúra felkarikázzuk. Olívaolajon egy teflonserpenyőben a padlizsán karikák mindkét oldalát piros-barnára sütjük, közben sózzuk meg.
A tésztát kinyújtjuk (én sokszor a tepsiben sütőpapírra teszem egyenesen a tálból, majd vizes kézzel formára húzogatom).
(Ha jobban ráérsz, készíts a tésztához élesztős kovászt:  az élesztőt, leheletnyi cukorral elkeverjük egy csésze langyos vízben és a tetejét megszóruk liszttel. kb.15 percet állni hagyjuk. )
Megkenem a paradicsomszósszal rápakolom a padlizsán karikákat, majd fokhagymát reszelek rájuk félbevágott kapribogyóval megszórom két-háromféle sajtot reszelek rá (szeretek kockasajtot is rácsipkedni) és forró sütőben addig sütöm, amíg az alja megpirul, a tetején pedig a sajt megolvad. 
Tálaláskor  bazsalikomleveleket tépkedek rá.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT