MÉZES BIRSALAGÚT

Ismét egy őszi sütemény. Ez azonban nem tartozik a gyorsan elkészíthetőek közé. Bár, ahogy vesszük. Mindenesetre megéri a fáradtságot, mind látványban, mind pedig ízben.



Hozzávalók:
Piskótához:
4 tojás
800 g porcukor
600 g liszt
1 csapott ek. cukrozatlan kakaópor
1 ek olaj
Krémhez:
250 g margarin
200 g  gesztenyemassza
2 ek. tejszín
1 ek. rum
porcukor ízlés szerint
Töltelékhez
2 nagyobb birsalma hámozva, kis, kb. 1x1 cm-es kockákra vágva
1,5 dl édes fehérbor (semmiképp ne legyen asszú, túl hangsúlyos az íze)
3,5 dl víz
méz ízlés szerint
2-3 szegfűszeg (egész), és egy kb. 3 cm nagyságú fahéj darab
frissen facsart citromlé ízlés szerint
1,5 tasak zselatin
Tetejére:
100 g étcsokoládé
3 ek. tejszín
fél marék dióbél durvára törve

       A fehérbort a vízhez öntjük, beletesszük a fűszereket ás hozzáadjuk a birsalmát, majd feltesszük főni. Amikor puhára főtt (de málljon szét) lehúzzuk a tűzről leszűrjük a birsalmát (a fűszereket kidobjuk) és a levet felfogjuk, ízesítjük mézzel és citromlével. A birslében elkeverjük a zselatint és visszamelegítjük, majd hűvös helyre tesszük.
   A  gesztenyekrémhez a hozzávalókat robotgépben krémesre keverjük.
    A piskótához a lisztet a kakaóporral összeszitáljuk a tojásokat a porcukorral addig verjük amíg fehér és jó habos lesz, ekkor apródonként hozzáadjuk a lisztes keveréket és az olajat. Sütőpapírral bélelt sütőlemezen sütjük, kb 1,5 cm magas legyen a tészta. Amikor megsült lehúzzuk a sütőpapírt róla és a tetejére illesztünk lefordítva egy őzgerinc formát és körbevágjuk (ez lesz a sütemény talpa). A többi piskótát egy folpackkal bélelt őzgerinc formába illesztjük és körbevágjuk úgy, hogy ne lógjon túl a peremén, majd kivesszük és megkenjük a gesztenyekrém kétharmad részével és így tesszük vissza a folpackkal bélelt őzgerincbe. Egyenletesen beleszórjuk a megfőtt birsalmakockákat, és a már kocsonyásodni kezdő lével leöntjük. (Várjuk meg, amíg kocsonyásodni kezd, különben a tészta felszívja a zselatinos birslét!!) A levágott piskóta darabot szintén bekenjük gesztenyekrémmel és krémmel lefelé bezárjuk vele az alagutat. Ráhajtjuk a folpackot és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap kiborítjuk az őzgerincből, bevonjuk a maradék gesztenyekrémmel. A tejszínt felforraljuk és az apróra tört étcsokoládét elkeverjük benne, majd a birsalagútra öntjük és megszórjuk a durvára tört dióval.

Mivel én nem szeretek kapkodni a bonyolultabb süteményekkel, ezért a piskótát előző nap megsütöm és a birsalmát is megfőzöm. Másnap már csak össze kell állítani, mivel pedig egy éjszaka kell neki a hűtőben, hogy az ízek is összeérjenek ezért valójában három napig készül. Így nekem nem annyira bonyolult.
      



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT