FŐZZÜNK SZŐLŐVEL

     Szeretem az őszt! A vörös-sárga leveleken ragyogó, aranyló napsugarak játékát, a piacok csodás, gazdag bőségét, amely más évszakban nem tapasztalható. Szeretem kihasználni mindég az évszak adottságait a konyhában. Így szüret idején mi mással is főzhetnénk, mint szőlővel. 
        A mai nap sztárja a Szőlős csirkemáj. Hihetetlen ízorgia. Érdemes kipróbálni. Az eredeti receptet egy régi Nők Lapja újságban találtam, ha jól emlékszem Stahl Judittól. Már többször készítettem, igényel ugyan némi előkészületet, de nagyon megéri!


Hozzávalók:
200 gramm csirkemáj
Egy jó marék szőlő, fehér, rózsaszín vegyesen félbevágva, kimagozva
1 fej saláta
3 szál újhagyma
3 duci gerezd fokhagyma
1 nagy tojás, kevés tej
2 nagy szelet kissé szikkadt kenyér félbevágva
olívaolaj,
só, bors, szerecsendió
balzsamecet
2 pohár száraz Martini

A tojást felütjük, kevés tejet öntünk hozzá sóval, frissen tekert borssal elhabarjuk, majd egy kevés szerecsendiót is reszelünk bele.
Egy serpenyőben 2-3 evőkanál olívaolajat felforrósítunk és a fűszeres tojásba mártott kenyérszeleteket megsütjük benne. Hogy a bundás kenyér ne hűljön ki langyos sütőbe, vagy valami melegebb helyre tesszük. 
A serpenyőbe még löttyintünk olajat, a felkarikázott újhagymát és az összezúzott fokhagymát megpároljuk rajta, majd rázúdítjuk a megtisztított csirkemájat. Kb. 5 perc alatt szépen megpirul ekkor hozzátesszük a szőlőt, felöntjük egy pohár száraz Martinivel, a másikat főzés közben megiszogatjuk. Úgy egy teáskanálnyi balzsamecetet is löttyintünk hozzá. Ha igazi gourmet vacsorát szeretnénk egy fél maréknyi durvára tört diót is hozzászórhatunk és rázogatva összeforraljuk.
Amíg a máj készül a salátát megtisztítjuk, alaposan megmossuk és kis darabokra tépkedjük, majd kicentrifugázzuk, hogy ne legyen vizes.
Ha a máj elkészült a bundás kenyerekre halmozzuk, mellé tesszük a salátát
A serpenyőbe még egy kevés olívaolajat öntünk (kb 1 kanálnyit) és egy pici  balzsamecettel elkeverjük, majd a salátára csorgatjuk.
Ha maradt még a Martiniből a vacsorához nyugodtan elfogyaszthatunk még egy pohárkával.

Más (zacskós) salátával is készíthető. Amennyiben nincs Martini otthon száraz fehér borral helyettesíthetjük, ekkor érdemes a balzsamecet mellé egy kávéskanál mézet keverni.

JÓ ÉTVÁGYAT HOZZÁ!



Előkészület

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT