FŐZZÜNK SZŐLŐVEL 3

VINCELLÉRNÉ DIÓTORTÁJA

       A tegnapi ebéd koronája. Igazi őszi lakoma sikeredett, a gyümölcsös sültcsirke után ez a torta...
Senki ne izguljon, volt húsleves is. Mert vasárnapi ebéd leves nélkül nem képzelhető el. Legalább is számomra.




A tészta

125 gramm vaj (vagy margarin)
70 gramm cukor
1 csomag vaníliás cukor
3 db tojás
3 evőkanál bodzazselé
200 gramm finomliszt
1 citromból nyert citromhéj (reszelve)
0.5 csomag sütőpor
150 gramm darált dió
egy jó marék szőlő (fehér és kék, vagy rózsaszín szőlő vegyesen) félbevágva, kimagozva
A tortaforma kikenéséhez margarin és finomliszt 
A krémhez
500 gramm mascarpone
170 gramm cukor
1 tasak vaníliás cukor
500 gramm tehéntúró
1.5 citromból nyert citromlé



Az eredeti recept, valamely újságból származik, de több minden módosítottam rajta. Többek között a bodzazselé is saját találmány. Mielőtt még valaki megróna, hogy az agyamra ment a bodzazselé, ezért teszek mindenbe, vagy túl sokat sikerült készítenem és valahogy el akarom használni, az eredeti tészta egyrészt száraznak tűnt, másrészt hiányzott valami belőle. Valami íz. A bodzazselé muskotályos aromája remekül illik a szőlős süteményhez.

      A vajat v. margarint a cukorral és a vaníliás cukorral krémesre keverjük, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat a sütőporral, és citromhéjjal elkevert liszttel váltakozva, majd a bodzazselét.  Végül belekeverjük a darált diót, 80 gramm  durvára felaprított diót és a szőlőt. Higgyétek el a magozás megéri, mert bár a szőlőből nem szoktuk kiszedni evéskor a magot, de a tortában nagyon kellemetlen tud lenni és mégsem jó, ha a tortaevés közben szőlőmagokat kell köpködni.

Tehát a masszát margarinnal kikent lisztezett  tortaformába simítjuk.
Előmelegített sütőbe toljuk és megsütjük (tűpróba). Rövid pihentetés után a formából kiborítjuk, és hűlni hagyjuk.

       A krémhez a mascarponét a túróval, a citromlével, és a maradék cukorral kikeverjük. A kihűlt tortalap köré karimát pattintunk, és a krémet hullámosan a tortára kenjük, majd legalább 2 órára a hűtőbe állítjuk.
A kevés tojásfehérjét (ezt a tortába való tojásokból szoktam kimenteni) villával elkeverjük, néhány kis szőlő szemet, csillinget belemártunk, majd a kristálycukorba forgatjuk és száradni hagyjuk.




     Végül a torta tetejét a néhány fél dióval és cukrozott szőlőszemekkel díszítjük. Ha van menta vagy citromfű levelünk, azt is tehetünk rá díszítésként. Nekem menta volt.

       Most, hogy a receptet írtam, eszembe jutott, hogy egy szelet még árválkodik a hűtőben.  Megyek is és gyorsan megszabadítom a magánytól!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT