FŐZZÜNK SZŐLŐVEL 2

VASÁRNAPI EBÉD


       Ma nem csak szőlő került terítékre a vasárnapi ebéd kapcsán, hanem más őszi gyümölcsök is. Sült csirkére készültem, gondoltam ősziesítem kicsit. Stahl Juditnak van egy nagyon  finom sült csirke receptje, ezt variáltam tovább. A sültcsirke recept a következő: Végy egy egész csirkét mosd meg, és töröld szárazra. 15 gramm puha vajat dolgozz el sóval, frissen tekert borssal és a csirkének nyúlj a bőre alá és kend be alaposan a fűszeres vajjal, majd a bőrét is,  olyan alaposan,mintha testápolóval kennéd magad. A csirke hasába tuszkolj be egy megsikált, félbevágott citromot, egy megtisztított fél vöröshagymát és a kettő közé egy félbe vágott tyúkleveskockát. A lábait kösd össze és egy grilltepsire (sütőrácsos tepsi) tedd rá. A tepsi aljába önts vizet, ezt sülés közben, majd pótolni kell. Sülési idő: előmelegített sütőben 500 grammonként 20 perc + 30 perc a pirulásra. Fél időben ahátáról a hasára kell fordítani.És igen! Nem kell letakarni alufóliával!!! Semmivel nem kell letakarni. Tapasztalatom szerint ez a sülési idő bolti csirkénél működik, csodásan megpirul a testápolózás miatt pedig hihetetlenül porhanyós és finom. Ehhez persze a hasába tuszkolt citrom savasságának is van ám köze! Tanyasi csirke esetén azonban jóval több idő szükséges. Az előre kiszámolt időn túl addig kell sütni, amíg szép piros lesz. Nem kell félni, nem ég meg, csak a tepsi alján lévő vízre kell figyelni, különben a kicsorgó zsír ég meg és nemcsak a konyha, hanem az egész lakás egy jóféle füstölőhöz válik hasonlatossá.



         A mai ebéd ennek felturbózott változata. A csirkét fél időben kivettem a sütőből és félbevágott körtéket, szilvákat, kék és fehér szőlőt, valamint egy jókora fej külső héjától megfosztott fokhagyma gerezdjeit szórtam mellé és felöntöttem száraz fehérborral. A csirke hasára és a gyümölcsök közé is rozmaring ágakat tettem. Szerintem a látvány is magáért beszél. Sajnos, a blogon keresztül nem tudok ízeket bemutatni. Ezt mindenki sajnálhatja!! Csodás, fantasztikus harmonikus őszi sült a végeredmény.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT