EGÉSZ HÉTEN PADLIZSÁN / SZOMBAT

ÁJULT IMÁM





     Az "Ájult imámmal" először kb. 25 éve találkoztam egy Lakáskultúra magazinban. Tetszett is meg, nem is. Egyrészt, mert akkor még nem voltam barátságban a padlizsánnal, másrészt az egyik hozzávaló nem nyerte meg a tetszésemet. A keleti gasztronómiában teljesen megszokott olyan fűszerek húsételek, vagy sós ételek alkalmazásában, amit nálunk inkább csak süteményekbe édes ételekbe tesznek. Ezek közé tartozik a fahéj is. Nos ebben az ételben is szerepet kap, ezért hezitáltam sokáig elkészítésével. Azután amikor Tunéziában jártam ott találkoztam ánizsos kolbásszal, szegfűszeges sültekkel, és mivel finomnak találtam én is készítettem hasonlókat. Az "Ájult imám", azonban valahogy kiment a fejemből. Amikor a padlizsános hét receptjein gondolkodtam, akkor jutott ismét eszembe, hogy még nem készítettem el, így mindenképpen elérkezettnek láttam az időt, hogy hozzáfogjak.
         
     Nagy gondossággal kezdtem neki, ami azt jelenti, hogy a mandulát már előző este elővettem a kamraszekrényből, nehogy véletlenül kimaradjon. KIMARADT!  No, de a kreativitás mégis győzött, így kevés olívaolajon megpirítottam és az elkészült étel tetejére szórtam. Ennyit az alaposságról.


HOZZÁVALÓK

1 nagyobb padlizsán
1 nagyobb fej vöröshagyma
2 közepes paradicsom
4-5 cikk fokhagyma
50 gramm tisztított feldarabolt mandula (ez a képről is lemaradt)
kis csokor petrezselyem
bors
oreganó
őrölt fahéj
olívaolaj a sütéshez

A padlizsánt megmossuk, száras végét levágjuk és hosszában kettévágjuk, majd a képen látható módon a belsejét felkockázzuk. Egy olajjal kissé meglocsolt tepsiben a vágott felülettel lefelé fordítva megsütjük. 
Eközben a vöröshagymát megtisztítjuk és finomra vágjuk, a fokhagymát hozzáreszeljük, és olívaolajon feltesszük dinsztelődni. Ezalatt a paradicsomokat kimagozzuk és apróra felkockázzuk, majd hozzátesszük a hagymához a feldarabolt mandulával együtt, sózzuk borsozzuk, megszórjuk oreganóval és ha már szépen összerottyant levesszük a tűzről. 
A megsült padlizsánok felkockázott belsejét kiszedjük és a raguhoz keverjük. 

Ekkor tesszük hozzá a megmosott és felaprított petrezselymet,  valamint a fahéjat. Kóstoljuk meg, hogy mennyit tegyünk hozzá, nem szabad, hogy agresszív legyen az íze a raguban.
A ragut a padlizsáncsónakokba halmozzuk és kb. 15 percre visszatoljuk a forró sütőbe.

A legenda szerint nevét onnan kapta, hogy amikor a ramadán végén a böjtölés után az imám megérezte ennek az ételnek az illatát elájult. Nos én elkészítettem és nagyjából megértem az imámot, böjtölés nélkül is. Valami hihetetlenül finom, ínycsiklandó, csodás, bár húsmentes étel. Mindenkinek csak javasolni tudom, hogy készítse el!
Miután pedig az imám már egyébként is elájult a padlizsánhoz nyugodtan megihatunk egy pohár finom rozé bort.

Mindenkinek jó étvágyat kívánok hozzá!









Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT